ponedeljek, 10. september 2012

Najprej osnove

Ok. Kot kaže bom tukaj pametoval o QR kodah. Za nekoga, ki o QR kodah ve vse in še več, bom laik, za nekoga, ki misli, da bo s temi kodami dobil vpogled v lastni udbin dosje, pa bi lahko bil celo poučen.

Pa začnimo s kratkimi fakti:

KAKO IZGLEDA QR KODA?


KAJ JE QR KODA?
QR koda je posebna dvodimenzionalna črtna koda, katera lahko vsebuje zelo veliko informacij. Precej več kot denimo EAN črtna koda, ki jo povprečen prebivalec tega planeta pozna vsaj na videz. Izumili so jo Japonci, pred kar davnimi leti (leta 1994), za namene sledenja avtomobilskih delov Toyote.

Seveda pa ti črno/beli kvadratki niso ostali zgolj pri lokalni uporabi, v preteklih letih so jih za svoje vzeli predvsem marketingarji. Ti se morajo vedno domisliti česa novega in več kot primerne so tudi takšne tehnološke čičkečačke. Prav zato je zdaj po svetu (in tudi pri nas) v porastu njihova uporaba (zaenkrat še predvsem prav pri profilu marketingarjev, na njihovo žalost pa manj pri realnih uporabnikih/kupcih).

ZAKAJ SE QR KODA UPORABLJA?
Osnovno poslanstvo QR kode je, da nam olajša prehod med realnim in online življenjem. Ker v QR kodo spravimo veliko znakov, pa tudi v različnih formatih, je priročna v nešteto načinih. Od denimo najbolj preprostih opravil, kot je preslikava URL naslova (namesto pretipkavanja v mobilnikov brskalnik), preslikava za avtomatsko povezavo na WI-FI, do recimo zahtevnejših, kot so mobilni jukeboxi na avtobusnih postajališčih in metod za plačevanje računov z mobilnimi telefoni.

KJE LAHKO GENERIRAM SVOJO QR KODO IN KJE IZVEM ŠE VEČ O QR KODAH?
Potrebno je povedati, da so QR kode brezplačne, obstaja pa tudi velika množica brezplačnih generatorjev QR kod. Zato, če vam je nekdo za izdelavo osnovne QR kode zaračunal, vas je najbrž peljal žejne čez vodo. Še več o QR kodah, njihovi uporabi in seveda tudi z brezplačnim generatorjem lahko preverite na tej spletni strani.

KAKO PRAKTIČNO UPORABLJATI QR KODE?
Na žalost premalo ljudi ve, da je tudi njihov telefon sposoben uporabljati QR kode. Če nekdo, ki si kupi iPhona ali telefon z Androidom, potihem pričakuje, da je njegov telefon usposobljen, pa temu na žalost v osvovi ni tako. Apple in Google namreč v osnovni nastavitvi sistema nista dodala aplikacije, ki bi brala in dekodirala QR kode. So pa zato programerji poskrbeli za lastnike teh telefonov in na trg dali številne (tudi brezplačne) aplikacije, ki počnejo prav to. Torej, če imate iPhona ali Android telefon, brž na net in najdite svojo aplikacijo.

Seveda je poskrbljeno tudi za lastnike drugih telefonov. Tako na splošno rečeno, če ima vaš telefon tudi možnost fotografiranja, potem je najbrž primeren za delo s QR kodami. S telefonom se recimo povežite na http://www.i-nigma.mobi, kjer boste dobili ponujeno možnost ustreznega programa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar